Povijest

Stina vina – inspiracija iz kamena

Šetajući atraktivnom bolskom rivom, malo tko će zaobići vinariju Stina, smještenu u samom centru ovog romantičnog mjesta. Mjesto je to kušanja vina, druženja i jednostavno uživanja. Iako izvana ničim ne odskače od okružujuće arhitekture, Stina je jedan od najsuvremenije uređenih i opremljenih vinskih podruma u Hrvatskoj, s bogatom tradicijom i prepoznata u svijetu. No, prije nego li se izgubite u čarobnim okusima naših vina, vratiti ćemo Vas na početak naše priče.

Podrum Bol, u kojem se proizvodi vino Stina, izgrađen je 1903. godine za potrebe članova Prve dalmatinske vinarske zadruge. Malo tko zna, da je prva zlatna medalja za vino iz ovoga podruma dobivena je u Parizu već 1909. na Međunarodnoj izložbi vina. Još i danas su u podrumu sačuvane dvije betonske bačve iz tog doba.

Otok Brač, osim po kamenu, oduvijek je bio poznat i po uzgoju vinove loze, posebno sorte plavac mali. 2009. godine, društvo Jako vino d.o.o., u vlasništvu gospodina Jake Andabaka, uzelo je u zakup podrum od Poljoprivredne zadruge Bol, kako bi mu vratili sjaj i staru slavu. Odmah po preuzimanju podruma krenulo se u njegovu potpunu rekonstrukciju i tehnološko opremanje, a obnovljeni su i stari vinogradi i podzide kako bi se dobile nove površine za sadnju loze. To je utjecalo na obnovu vinogradarstva na cijelom otoku – posađeni su novi vinogradi. Zadržan je i tradicionalni način uzgoja bez armature, te se sva agrotehnika obavlja isključivo ručno. Osobitost lokacije, osim po kamenitosti, ogleda se i u nadmorskoj visini vinograda. Naime, vinogradi su posađeni na visoravni od 420 do 550 metara nad morem, koja se blago spušta prema moru u smjeru istoka i jugoistoka. Iako idealne pozicije, ti prostori do tada nikad nisu bili kultivirani.

Vrata naše vinarije otvorena su za vrsne poznavaoce vina, čija će hedonistička očekivanja sigurno ispuniti, no i za vinske amatere, u kojima će probuditi uspavanog Dioniza. Pijuckajte, upijajte bračku atmosferu i slavite život uz Stina vina, a naši će se somelieri i enolozi pobrinuti da Vam ništa ne nedostaje, te pronaći idealno vino za Vas, koje možete kupiti odmah na licu mjesta.

Vaša Vas čašica čeka!